De Ragdoll

Bouw en vacht

Nimrah, blue point Ragdoll kater
Ragdolls zijn grote, stevige gespierde katten met heldere blauwe ogen (bij point Ragdolls). Het lichaam is licht gekleurd, met donkere siamese points op het gelaat, de poten, de staart en de oren (ook wel bekend als Himalaya patroon of Colourpoint). Bij de mitteds en bicolours zijn de points voor een deel bedekt met witte markeringen. Hun vacht is zijdezacht en ze hebben halflang haar, dat op het lichaam ligt en openbreekt wanneer de kat beweegt. Rondom de nek is de vacht het langst, zodat er de vorm van een kraag ontstaat. Ragdolls horen geen extreem lange kraag of vacht te hebben, zoals bij Perzen het geval is. Op het gezicht zijn de haren kort. Vanaf de bovenkant van de kop, over de schouderbladen en de rug wordt de vacht langer. De vacht op de achterpoten bij de broek is halflang tot lang. Aan de onderkant van de voetjes steken pluimpjes uit tussen hun voetkussentjes. Volwassen katers kunnen een gewicht bereiken van 5 tot 8 kg, en heel af en toe heb je uitschieters van zelfs 9 kg of meer. Een volwassen poes blijft kleiner en weegt gemiddeld zo tussen de 4 en 6 kg.


Kleuren
De Ragdoll komt voor in de traditionele kleuren seal, blue, chocolate en lilac. Daarnaast worden sinds begin 2005 ook de kleuren red, cream, en de tortie varianten officieel erkend. Seal is een andere naam voor zwart, in combinatie met de points van Ragdolls ziet deze kleur er donkerbruin uit. Chocolate ziet er voor het oog uit als een verdunning van seal, het is wat lichter bruin van kleur. Met de kleur blue bedoelt men de donkergrijze kleur, en lilac kun je weer zien als een verdunning van blue, dus een lichtgrijze kleur. Overigens komen lilacs en chocolates tegenwoordig eigenlijk niet meer vanuit de traditionele lijnen voor en er bestaat zelfs twijfel of deze twee kleuren er überhaupt vanaf het begin zijn geweest. De kleuren chocolate en lilac zijn er, met name de laatste jaren, opnieuw ingekruist met behulp van andere ras(sen).

Nimrah, blue point

Indra, seal point

Kenzo, red point

De kleur red wordt ook wel orange of flame genoemd, en hiermee doelt men op de rood/oranje-achtige kleur bij de Ragdoll. Cream is een verdunning van red, het is iets zachter/lichter van kleur dan red. Tortie is afgeleid van het Franse woord voor schildpad: tortue. Ook in het Nederlands spreekt men vaak van een schildpadkleur, en nog bekender is de benaming

Sufi, blue cream tortie tabby point
lapjeskat. Tortie wil zeggen "met rode of crème vlekken", de kat heeft dan een "hoofdkleur" (meestal seal of blue, en soms chocolate of lilac) met red of cream vlekken, die willekeurig over het lichaam zijn verdeeld. In principe kunnen alleen poezen tortie zijn. Er bestaan wel tortie katers, maar zij zijn vrijwel altijd foutjes van de natuur en onvruchtbaar; ze hebben een chromosoomafwijking bij hun geslachtschromosomen. Rood is er bij de Ragdoll vanuit de meeste lijnen pas later ingekruisd met behulp van andere rassen (voornamelijk de Pers), hoewel het vanuit sommige lijnen al vroeger aanwezig was vanuit de solids (zie de volgende pagina over minks, sepia's en solids).

Variëteiten
De Ragdoll komt voor in zes variëteiten: colourpoint, mitted, (true) bicolour, high mitted, mid high white en high white. De laatste vier genoemden lijken erg op elkaar, en worden daarom allevier onder dezelfde noemer geschaard: bicolour.


Indra, seal point
Colourpoint
Points, d.w.z. masker, oren, staart en poten zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter, namelijk crèmekleurig (afhankelijk van de kleur, blue seal, enz.) en de borst is het lichtst. Er zijn colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst (op shows, voor de fok is dit geen probleem). Een colourpoint mag geen wit hebben.

Kamal, seal point mitted
Mitted
Mitted betekend "gehandschoend". Bij een mitted zijn de points gekleurd, de voorpoten hebben witte handschoentjes en de achterpoten witte laarsjes. Kin en borst zijn wit. Van kin tot staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige mitteds hebben een witte bles (ookwel blaze genoemd) op hun neus. De lichaamskleur is crèmekleurig, ook afhankelijk van de kleur van de mitted.

Khushi, seal point bicolor
Bicolour
Oren, masker en staart zijn gekleurd en donkerder dan de rest van het lichaam. Het masker heeft een omgekeerde V-vorm, die zo symmetrisch mogelijk is. De omgekeerde V mag niet verder doorlopen dan de buitenste ooghoeken. De neusbrug moet roze zijn. Buik, borst, alle poten, kraag en snorharen horen wit te zijn en het wit aan de voorpoten moet boven de ellebogen lopen en bij de achterpoten tot aan de hak. Witte plekken op de rug zijn toegestaan.
De high mitted en mid high white lijken op het eerste gezicht erg op de "true bicolour ", alleen hebben ze vaak nog wat meer wit en een bredere omgekeerde V-vorm. De High White heeft erg veel wit, met een zo brede omgekeerde V-vorm dat er alleen kleur op de oren, een klein gebied rondom de oren en de staart zit. De rest van het lichaam is wit met het liefst zo min mogelijk gekleurde vlekken. Omdat de rasstandaard van de meeste organisaties voorschrijft dat het wit van de omgekeerde V niet verder mag doorlopen dan de buitenste oogranden, voldoet de high white op dat punt eigenlijk niet aan de rasstandaard. Combinaties waar genetisch gezien high whites uit kunnen komen worden dan ook niet zo vaak gemaakt, hoewel ze zeker wel mooi kunnen zijn en hun waarde kunnen hebben in de fok.

Tabby of Lynx

Nishka, blue lynx point
Naast deze kleuren en variëteiten bestaat er ook nog een vachtpatroon, die tabby of lynx genoemd wordt. Dat wil zeggen dat de gekleurde delen (de points) van het lichaam niet egaal gekleurd zijn, maar gestreept. Het streepjespatroon kan verschillen, maar omdat bij point katten zoals de Ragdoll, de verschillen tussen de streepjespatronen lastig te zien zijn, wordt het streepjes/tabby patroon bij Ragdolls meestal niet nader aangeduid.
Uitzondering hierop zijn de solid, mink en sepia Ragdolls, waarbij je eventuele streepjes in de vacht vaak wel duidelijk kan zien. Bij deze Ragdolls kennen we het mackerel tabby patroon en het blotched (of classic) tabby patroon.
Tabby of lynx komt zoals gezegd voor in alle drie de variëteiten en in alle kleuren. Wat wel eens verwarrend kan zijn is de benaming torbie. Torbie betekent dat een kat zowel lynx/tabby is als tortie. Zo is een "seal torbie point"dus eigenlijk hetzelfde als een "seal tortie lynx point" of "seal tortie tabby point".

© www.amraynald.nl / Met dank aan Judith Bos voor het ter beschikking stellen van deze info.